Hoewel het gros van de mensen waarschijnlijk niet begrijpt waar je het over hebt, heb jij als HSP-er inmiddels zelf ontdekt dat jouw zintuigen gevoeliger zijn. Voor veel HSP-ers zullen alle zintuigen gevoelig zijn. Maar het zou kunnen dat bij jou een of meerdere zintuigen de overhand hebben.

HSP gevoeligste zintuigen

Misschien kun je niet tegen fel licht. Of overweldigen harde en plotselinge geluiden je. Of wellicht ben je alleen gevoelig voor bepaalde sferen of andermans emoties als je een ruimte betreed waar al andere mensen zijn. Ook aanraking van de huid kan overweldigend zijn, zoals dat kriebelende label in je trui..

Het kan voor jezelf nuttig zijn om te achterhalen wat jouw sterkst ontwikkelde zintuigen zijn. Want zodra je dit weet kun je er beter rekening mee gaan houden en overbelasting voorkomen.

Probeer op een rustig moment eens om per zintuig na te gaan in welke mate je dat als ‘bovengemiddeld’ gevoelig ervaart. Wellicht zijn er bepaalde situaties die vaak terugkomen. Of is er een verband te leggen tussen zintuiglijke ervaringen tijdens of na de situatie waarin je overprikkeld raakte.

Heb jij ‘last’ van bepaalde zintuigen?