Als je een coach zoekt, denk je ook na over de kosten. Als je onafhankelijk wilt zijn betaal je het zelf. Dan kun je het (onder bepaalde voorwaarden) opvoeren als scholingskosten bij je belastingaangifte.
Voor zzp-ers is coaching aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Maar hoe zit het met de mogelijkheden van een vergoeding vanuit je werkgever en je zorgverzekeraar?

Vergoeding via de zorgverzekeraar

De optie om je coachingstraject door je zorgverzekeraar te laten vergoeden is helaas maar voor weinig mensen beschikbaar. Er zijn namelijk niet zo veel zorgverzekeraars die coaching vergoeden. En bij diegene die dat wel doen valt het onder de aanvullend verzekering, het zit niet in de basisverzekering.
Als je het niet vergoed krijgt zal je dus de investering in jezelf, ook zelf moeten bekostigen. Het loont dus om eerst nog te kijken of je werkgever het traject kan betalen.

Vergoeding via de werkgever

Je werkgever zal in sommige gevallen wellicht een verbinding tussen jouw vraagstuk en de bedrijfsbelangen willen zien. Of er wordt ruimer naar gekeken. In het kader van persoonlijke groei bijvoorbeeld.

Voor arbo,- of functiegerelateerde vraagstukken vergoeden werkgevers vaak een coachtraject. Mede in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter kan coaching worden ingezet bij stressklachten, ter preventie van burn-out, ter voorkoming van langdurig ziekteverzuim en het herstellen na een burn-out. De combinatie van coaching, natuur en beweging is volgens diverse onderzoeken bewezen effectief en de sleutel naar herstel. Ook voor zaken die niet opgelost kunnen worden binnen de werkomgeving loont het voor werkgevers om een externe coach in te schakelen.
Als in een opleidingsbudget is voorzien kan dit meestal ook ingezet worden als vergoeding voor coaching. Dit is voor de werkgever vaak voordeliger dan een cursus of training. Een persoonlijk traject zal in veel gevallen ook effectiever zijn dan een training in groepsverband.

De werknemer krijgt de mogelijkheid om nieuwe inzichten en richting te vinden. Tegelijkertijd komen er handvatten om veranderingen tot stand te brengen. En er vindt altijd een persoonlijke ontwikkeling plaats.
Voor de werkgever resulteert dit in duurzaam inzetbare medewerkers. Dat is ze vaak echt wel wat waard!

Neem gerust contact op voor meer informatie en om je nieuwe richting te kunnen ontdekken.

Meer over coaching